Inapoi la Diabet si boli de nutritie

Diabetul zaharat

INDICATII PENTRU PACIENTII CU DIABET ZAHARAT

Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin incapacitatea pancreasului de a mentine la valori normale glicemia (zaharul din sange) prin intermediul insulinei.
Insulina este un hormon secretat de pancreas.

REGIMUL ALIMENTAR IN DIABETUL ZAHARAT

Alimentele interzise sunt: zahar, dulceata, gem, marmelada, peltea, miere, rahat, halva, prajituri cu zahar, inghetata, bomboane, ciocolata, compoturi cu zahar, bauturi indulcite cu zahar (lichior, must, sampanie, tuica dulce, vinul dulce, sirop), fructe ca: struguri, prune, banane, curmale, stafide, smochine.
Alimente ce pot fi consumate cu masura:
- painea- nu mai mult de 4 felii/zi
- macaroanele
- cartofii
- orez

Pacientii care prezinta si obezitate, isi vor calcula si ratia calorica zilnica de 1000-1300 calorii sau chiar 1500-1600 calorii /zi la cei ce depun o activitate fizica mai intensa. (ratia calorica se va calcula cu ajutorul tabelului).
Mesele vor fi in numar de 5-6/zi, micsorandu-se pe cat posibil distanta in timp intre ultima masa de seara si prima masa de dimineata, pentru a evita aparitia hipoglicemiei (scaderea exagerata a glicemiei) in cursul noptii, care poate aparea mai ales la pacientii tratati cu insulina, dar si la cei tratati cu antidiabetice orale.

TRATAMENTUL MEDICAMENTOS
Este stabilit de catre medic si poate cuprinde insulina injectabil, medicamente antidiabetice orale (tablete administrate pe gura) sau tratamentul se poate restrange doar la respectarea regimului alimentar.
EXERCITIUL FIZIC are un efect foarte benefic in reglarea valorilor glicemiei, iar cu timpul nevoia de medicamente poate sa scada.

NERESPECTAREA TRATAMENTULUI SI A REGIMULUI ALIMENTAR
Nerespectarea tratamentului si regimului alimentar atrage dupa sine aparitia complicatiilor diabetului zaharat, care sunt multiple, iar unele extrem de grave:

1 Coma diabetica ce poate fi de mai multe feluri:
-Coma hipoglicemica (apare datorita scaderii exagerate a glicemiei), cand pacientul devine nervos, agitat, cu transpiratii reci, dupa care intra in coma.
La primele simptome pacientului trebuie sa i se dea sa manance zahar sau produse zaharoase.
Se indica pacientului diabetic (in special celui tratat cu insulina) sa aiba intotdeauna asupra sa bomboane sau bucati de zahar pe care sa si le administreze la primele semne ale hipoglicemiei.
-Coma hiperglicemica (apare datorita cresterii exagerate a glicemiei), cand pacientul devine din ce in ce mai somnolent, iar pielea ┼či mucoasele sunt uscate.

2.Complicatii cardiovasculare:
-Cardiopatia ischemica (muschiul inimii este insuficient irigat cu sange, putandu-se ajunge pana la infarct)
-Hipertensiunea arteriala
-Arteriopatia obliteranta la nivelul membrelor inferioare ("infundarea" arterelor ce poate necesita amputarea in ultima instanta)
-Accidentul vascular cerebral ("infudarea" sau "spargerea" arterelor la nivelul creierului cu paralizii)

3. Nefropatia diabetica (afectarea rinichilor) care poate duce la insuficienta renala cronica ce necesita dializa

4. Retinopatia diabetica (afectarea vaselor din "fundul "ochiului, ce poate duce la orbire)

5. Neuropatia diabetica (afectarea nervilor membrelor inferioare sau de la nivelul organelor interne)